Onderwerpen:

Alle echo’s onder één dak

Alle vier de verloskundigen van La Vie zijn ook opgeleid als echoscopist. Voor de verloskundige echo’s ben je dus ook op het juiste adres.

Zien we bijzonderheden of afwijkingen op de echo, dan bespreken we dit direct met je.

Vroege echo (8 weken)

Kijken of het hartje klopt

Vanaf acht weken is met een vroege echo te zien of het hartje van de baby klopt. Dit is een inwendige echo (via de vagina). Omdat deze echo niet medisch noodzakelijk is, wordt hij niet vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je een vroege echo, dan betaal je die zelf (veertig euro).

Termijnecho

Uitgerekende datum bepalen

Bij de termijnecho kijken we of het één baby of een meerling is, of de baby in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Vervolgens meten we de lengte van de baby en stellen we de uitgerekende datum vast. Deze echo kan via de buik, tenzij je minder dan 10 weken zwanger bent.

Groeiecho

Hoe groeit je baby

Als er twijfel is over hoe groot het kindje is, maken we ook groei-echo’s. Daarbij meten we de omtrek van het hoofdje, het buikje en de lengte van een bot in het bovenbeen. De metingen vertellen of je kindje groeit volgens de gemiddelde groeicurve. Ook kijken we gelijk of je genoeg vruchtwater hebt.

Liggingsecho (35-37 weken)

Met een liggingsecho controleren we of de baby met het hoofdje naar beneden in het bekken ligt. De meeste baby’s maken die draai rond 32 weken. Ligt je baby in stuit (dus met het kontje in het bekken) dan is dat goed om te weten voor de bevalling. En misschien kan de baby met wat hulp nog draaien.

13 weken-echo (13 weken) en 20 weken-echo (20 weken)

Ook wel: screenende echo’s

De 13 weken-echo en de 20 weken-echo zijn medische echo’s. De echoscopist controleert de ontwikkeling van organen en groei van de baby.

Voor deze echo’s kun je per september 2023 een afspraak maken bij Echopraktijk Elle. Zij zit in La Vie Centrum, in een ruimte naast de verloskundigenpraktijk.

Pretecho’s

Wil je je kindje vaker en langer bekijken? Dat kan met een pretecho – familieleden en vrienden zijn daarbij ook welkom. Terwijl jullie de echobeelden op het beeldscherm zien, vertelt de echoscopist wat je precies ziet. Na afloop krijg je de echobeelden (3D foto-stills of 4D-videobeelden) mee naar huis. 

Voor pretecho’s maak je een afspraak bij Echopraktijk Elle in La Vie Centrum.