Zwangerschap

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij onze praktijk. Je bent bij ons van harte welkom! Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Eerste controle
De eerste afspraak vindt plaats rond de tiende week van de zwangerschap en bestaat uit een termijnecho en een intake gesprek. Vooraf sturen we je informatie en een vragenlijst toe.

De termijnecho vindt plaats op de praktijk of wordt op een eerder moment gepland bij echocentrum Vita.  De echo wordt gemaakt om de uitgerekende datum te bepalen. Desgewenst kan je ook nog kiezen voor een vroege echo. Deze vindt bij ons op de praktijk plaats rond acht weken zwangerschap. Deze echo wordt echter niet vergoed door de zorgverzekeraar en de kosten hiervoor bedragen € 20,00 (zie Echo).

Tijdens het intakegesprek nemen we samen de door jou ingevulde vragenlijst door.  Aan de hand hiervan bekijken we of er zaken zijn waar we rekening mee kunnen of moeten houden tijdens jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Van hieruit maken we samen met jou een individueel zorgplan voor de komende periode. Zo nodig overleggen we bijzonderheden (na jouw instemming) met een gynaecoloog uit de Martini Geboorte Groep.
Desgewenst bespreken we ook de mogelijkheid tot prenatale screening. Hierover kan je je alvast inlezen onder het kopje Onderzoek.
Ook meten we je bloeddruk, geven we je formulieren mee voor een bloedonderzoek en geven we je nog een aantal informatiefolders mee. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor het beantwoorden van jullie vragen.

Vervolgcontroles
In het begin van de zwangerschap kom je elke vier weken op controle. Dit wordt naar mate je verder zwanger bent frequenter, tot je op het laatst elke week op controle komt. Tijdens deze controles willen we graag weten hoe het met je gaat en is er gelegenheid om vragen te stellen. We meten je bloeddruk en controleren de groei van je baby door de grootte van je baarmoeder te voelen, we luisteren naar het hartje van je baby en vanaf zo’n 28 weken zwangerschap proberen we ook te voelen hoe je baby in je buik ligt.
Afhankelijk van welke zorg voor jou van toepassing is, krijg je een of meerdere bloedonderzoeken en/of echo’s in de loop van de zwangerschap.
Rond 34 weken zwangerschap bespreken we de bevalling met je; wat te verwachten, wanneer te bellen en wat jullie wensen zijn (bevalplan). Rond 36 weken maken we standaard een liggingsecho.

Als je het leuk vindt om 2 wekelijks op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkeling van je baby en de veranderingen bij jezelf, dan kun je je via  deze link aanmelden voor onze nieuwsbrief in samenwerking met Babyopkomst.

Echo

Vroege echo
Op verzoek verrichten wij een vroege echo, rond 8 weken zwangerschap. Bij deze echo is het mogelijk een hartje te zien kloppen, maar meestal zijn er verder nog geen duidelijke structuren te onderscheiden. Omdat deze echo niet medisch noodzakelijk is, wordt deze niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarom brengen wij hiervoor € 20,00 in rekening.

Termijnecho
Om de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen, maken wij rond de tiende week een termijnecho. Onder de 10 weken zwangerschapsduur vindt de echo altijd vaginaal plaats.
Met de termijnecho kunnen we:
• vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt;
• vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt;
• zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat;
• de ‘duur’ van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kind geven een nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

Groeiecho
Een groeiecho wordt niet standaard verricht. Dit gebeurt alleen wanneer hier een indicatie voor is, bijvoorbeeld wanneer na een standaard controle twijfel is over de grootte van de baby. Bij een groeiecho wordt een nauwkeurige meting gedaan van de omtrek van het hoofd, de omtrek van de buik en de lengte van een botje in het bovenbeen van de baby. Deze metingen bij elkaar zeggen iets over de groei van de baby in vergelijking met de gemiddelde baby deze zwangerschapsduur. De uitgerekende datum verandert niet na aanleiding van een groeimeting.

Liggingsecho
Rond 35-37 weken zwangerschap maken we bij iedereen een liggingsecho, om zeker te weten dat de baby met het hoofdje naar beneden ligt. Vanaf 32 weken zwangerschap wordt een hoofdligging de meest stabiele ligging. De meeste baby’s draaien dan ook tussen de 32-36 weken spontaan in hoofdligging.

Combinatietest en SEO
De screeningsecho’s worden verricht door echocentrum Vita (www.vita-groningen.nl). Voor meer informatie over deze onderzoeken, zie Onderzoek.

Gerelateerde onderwerpen


Back to Top