Tijdlijn

 • Kinderwens

  Je wilt zwanger worden! En waarschijnlijk zo vlot en zo gezond mogelijk. Jouw gezondheid en die van je partner hebben invloed op het zwanger worden. Probeer daarom nu je leefstijl al aan te passen. Begin ook met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag, om de kans op afwijkingen bij je kindje te verkleinen. Je hebt de grootste kans op zwangerschap als je om de twee tot drie dagen vrijt in de zes dagen voor de eisprong.

  Meer over de kinderwens

 • Zwanger!

  4 WEKEN
  Je hebt het wel tien keer gecheckt, maar er staat echt een plusje! Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Je kan je alvast bij ons aanmelden. Het duurt nog een aantal weken voor je de eerste controle bij ons hebt. Lees hier alvast met welke voedings- en leefstijladviezen je rekening moet houden. Lees verder.
  Aanmelden

 • Eerste afspraak

  10 WEKEN
  Vandaag zien jullie je kindje voor het eerst! Klopt het hartje, hoe groot is je kindje en is het er één of zijn het er toch twee? Op deze vragen krijgen jullie vandaag antwoord. Ook hebben we bij deze afspraak ruim de tijd om kennis te maken en jullie gezondheid in beeld te brengen. Daarnaast vertellen we jullie over de mogelijkheid tot prenatale screening.

  Duurt het wachten op de termijnecho je te lang?
  Dan mag je op eigen verzoek al een echo inplannen rond 8 weken.

  Meer over screenende test

 • Screenende tests

  12 WEKEN
  Je hebt de mogelijkheid te kiezen voor prenatale tests.  Willen jullie hier meer over weten? Dan informeren we jullie uitgebreid over de NIPT, de combinatietest en de 20 weken echo. Zo kunnen jullie een weloverwogen keuze maken. De NIPT en combinatietest vinden plaats tussen elf en veertien weken. Voor beide tests moet je bloed prikken. Daarnaast laten we een standaard onderzoek doen naar je bloedgroep, een aantal infectieziekten en je ijzergehalte.
  Meer over screenende tests

 • Hartje horen

  14 WEKEN
  Tijdens deze afspraak horen jullie voor het eerst het hartje van jullie kindje! Dat klopt ongeveer twee keer zo snel als jouw hart. Het kindje groeit nog flink, alle organen worden aangelegd. Vanaf nu controleren we bij elke afspraak de grootte van je baarmoeder door aan je buik te voelen. Ook luisteren we naar het hartje, meten we je bloeddruk en is er alle ruimte voor jullie vragen.
  Meer over de controles

 • Jongen of meisje?

  16 WEKEN
  Je kindje is nu ongeveer twaalf centimeter lang en weegt zo’n 120 gram. Wil je graag het geslacht van je kindje weten? Dit is vanaf zestien weken zwangerschap op de echo goed te zien. Je kan kiezen voor een geslachtsbepaling bij een pretechobureau. Je kan natuurlijk ook wachten tot de 20 weken echo of na de geboorte zelf kijken of het een jongen of meisje is!
  Meer over echo’s

 • 20 weken echo

  18-22 WEKEN
  Je bent op de helft! Meestal wordt het voor anderen nu ook goed te zien dat je zwanger bent. Misschien voel je af en toe ook al een plopje of kriebeltje in je buik? Rond deze termijn wordt de 20 weken echo gemaakt. Je kiest zelf of je hier wel of geen gebruik van maakt. Ook is het handig de erkenning te regelen op het gemeentehuis. Dit is niet nodig als je getrouwd bent of geregistreerd partner bent.
  Meer over erkenning

 • Zwangerschapscursus

  24 WEKEN
  Dit is meestal een periode waarin je je fit voelt. Probeer lekker te blijven bewegen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een zwangerschapscursus. Heb je je hier al op georiënteerd? Er is een groot aanbod met allerlei soorten cursussen. Wij hebben het aanbod voor je op een rijtje gezet. Wist je dat je kindje jullie nu ook kan horen? Klets af en toe gezellig tegen hem of haar, of laat een liedje horen. Na de geboorte zie je dat hij of zij dit herkent!
  Meer over cursussen

 • Je kindje voelen

  26 WEKEN
  De afgelopen weken is je kindje steeds sterker geworden. Hij of zij beweegt krachtiger en vaker. Meestal zijn de bewegingen nu ook van de buitenkant goed te voelen! Al is hier soms wat geduld voor nodig… Je moet je kindje nu dagelijks ongeveer even vaak voelen. Twijfel je aan de hoeveelheid bewegingen? Neem dan contact met ons op.
  Meer over bewegingen voelen

 • Babymoon

  30 WEKEN
  Willen jullie nog samen op ‘babymoon’ naar de zon? Controleer dan even bij je vliegmaatschappij tot welke week je mag vliegen. Meestal wordt 32-34 weken aangehouden. Je hebt dan wel een vliegverklaring van ons nodig. Je hebt in de zwangerschap ongeveer een liter extra bloed aangemaakt. Meestal zakt je ijzergehalte hierdoor iets. We controleren of dit niet te laag is.
  Meer over vliegen

 • Bevalplan

  33 WEKEN
  We plannen een ruime afspraak in om het over de bevalling te hebben. Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Hebben jullie speciale wensen? Wat verwachten jullie van ons?
  We bespreken jullie wensen en vragen aan de hand van een bevalplan, dat je van ons mee krijgt. Ook zullen wij vertellen wat je kan verwachten qua verloop van de bevalling en hoe je ons kan bereiken als de bevalling begint.
  Meer over bevallen

 • Verlof!

  33-36 WEKEN
  Meestal merk je dat het nu wat zwaarder wordt. Alles gaat wat trager, je hebt meer klachtjes en je slaapt minder goed. Fijn dat je verlof is aangebroken! Probeer je rust te pakken en verdeel je bezigheden over de dagen. Gun jezelf de tijd lekker thee te gaan drinken of op de bank een serietje te kijken. Je kindje krijgt steeds minder ruimte. De bewegingen zullen geleidelijk aan veranderen naar wat meer schuivende bewegingen.
  Meer over de laatste weken

 • Alles klaar?

  36 WEKEN
  De meeste kindjes liggen nu met hun hoofdje naar beneden. Soms ook al wat ingedaald in het bekken. Hier voelen we elke controle naar. We maken nog een liggingsecho om zeker te weten dat je kindje in hoofdligging ligt. Het is handig om je ‘bevalkoffer’ klaar te zetten. Heb je ook het kraampakket in huis en je bed op klossen? Zowel voor een thuis- als poliklinische bevalling is dit noodzakelijk.
  Meer over de voorbereidingen

 • Hoogzwanger

  37-42 WEKEN
  Bij 37 weken is jullie kindje klaar om geboren te worden! De vraag is alleen: wanneer? De meeste kindjes worden tussen 40 en 41 weken geboren. Je uitgerekende datum kan dus voorbij gaan zonder dat er wat gebeurt… Probeer het jezelf comfortabel te maken, neem voldoende rust en zorg voor afleiding. Het einde komt in zicht! Mocht jullie kindje bij 41 weken nog niet geboren zijn, dan kunnen we eventueel een inwendig onderzoek doen (strippen). Bij 42 weken wordt de bevalling ingeleid door de gynaecoloog.
  Meer over over tijd zijn

 • Het is begonnen

  DE BEVALLING
  Je vliezen zijn gebroken of je hebt weeën: het is begonnen! Probeer zo veel mogelijk rust te pakken in de beginfase, misschien lukt het zelfs nog wat te slapen. Op een gegeven moment worden de weeën intenser en volgen ze elkaar sneller op. Probeer een fijne houding te vinden; voorover leunend, wiegend, onder de douche. Ontspanning is het belangrijkst! Wanneer jullie ons hebben gebeld, komen we bij jullie langs om te beoordelen hoe het met jou gaat, hoe de conditie van je kindje is en in welk stadium van de bevalling je zit. Meer over bevallen.
  Wanneer bel je ons?

 • De eerste week samen

  DE EERSTE WEEK SAMEN
  Je bent net bevallen, gefeliciteerd! Na al die maanden kunnen jullie eindelijk jullie zoon of dochter vasthouden en bekijken. De eerste week is ontzettend intensief en er komt veel op jullie af. Neem samen de tijd om aan jullie kindje te wennen, probeer overdag bij te slapen en vraag familie om bijvoorbeeld een boodschap of maaltijd mee te nemen. En vergeet vooral niet veel foto’s te maken! De kraamverzorgster helpt jullie de eerste week met de voedingen, luiers, ze geeft tips en adviezen en heeft een luisterend oor. Wij komen in de kraamweek ook een aantal keer langs om te controleren hoe het met jullie gaat.
  Meer over de kraamweek

 • Kersverse mama

  NACONTROLE
  De meest hectische tijd heb je nu gehad. De kraamzorg is al even vertrokken, je partner weer aan het werk, en samen met je kindje vliegen de dagen voorbij. Voedingen, luiers en je baby troosten maken dat de uren snel gaan. Vergeet niet ook goed voor jezelf te zorgen. Eet en drink regelmatig. Probeer mee te slapen in het ritme van je kindje. Vanaf zes weken zou je ook rustig aan het sporten weer op kunnen pakken. Het is sowieso verstandig je bekkenbodemspieren te trainen. Vergeten jullie niet om anticonceptie te denken? Je kan snel weer vruchtbaar zijn, ook als je borstvoeding geeft. Ongeveer zes weken na je bevalling kan je nog bij ons op nacontrole komen.
  Meer over de ontwikkeling van je kindje