Screenende tests

Bijna alle aanstaande ouders vragen zich af of hun kindje wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Er zijn een aantal tests die jullie in de zwangerschap kunnen laten doen, om mogelijke afwijkingen bij de baby op te sporen. Deze tests zijn niet verplicht . Wanneer jullie hier meer over willen weten, dan zullen we jullie daar uitgebreid over informeren. Zo kunnen jullie een weloverwogen keuze maken.

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij het bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta en DNA dat afkomstig is van jezelf. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Het laboratorium onderzoekt het DNA op 3 chromosoomafwijkingen: down-, edwards- en patausyndroom.
Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Meer over NIPT

Combinatietest

De combinatietest onderzoekt of er een verhoogde kans is dat jullie kindje down-, edwards- en patausyndroom heeft. De test bestaat uit twee onderzoeken; een echo waarbij de nekplooi van de baby wordt opgemeten en een bloedtest bij de zwangere.
Het gaat hierbij om een kansberekening en niet om een zekerheidstest!
De test wordt gedaan tussen 11 en 14 weken.

Meer over combinatietest

20 weken echo

Rond 20 weken zwangerschap krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aangeboden. Deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het is geen verplicht onderzoek. Bij deze echo wordt er gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van de baby worden bekeken, net zoals de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Het geslacht van de baby kan meestal ook gezien worden.

Meer over 20 weken echo