Zwangerschapskwaaltjes
Tijdens je zwangerschap krijg je last van verschillende kwaaltjes. Van gênant tot gewoon vervelend. Het naar de wc gaan gaat je ineens niet meer zo makkelijk af en voor sommige vrouwen behoort misselijkheid tot vaste kost. We hebben de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet.
Eerste trimester
Pijnlijke borsten
Als je net zwanger bent, ondergaan je borsten een hele verandering. Ze worden groter, gevoeliger en je tepels worden donkerder. Je borsten bereiden zich voor op de melkproductie.
Buikpijn
Door het groeien van de baarmoeder kan je buikpijn krijgen, dit voelt als menstruatiekramp. Deze pijn is normaal. Als de buikpijn steeds erger wordt of je krijgt bloedverlies, neem dan meteen contact met ons op.
Vermoeidheid
Vermoeidheid komt voor bij 90% van de zwangeren. Zwanger zijn kost nu eenmaal veel energie! Soms is bloedarmoede de oorzaak. Luister goed naar je lichaam en geef aan de vermoeidheid toe. Probeer overdag een dutje te doen en ga ’s avonds vroeg naar bed.
Duizeligheid
In de eerste helft van de zwangerschap daalt je bloeddruk. Hierdoor kun je bij lang staan of plotseling overeind komen duizelig worden. Je kunt proberen wat extra zout te eten (misschien heb je al snel zin in nootjes of chips!) of zoethoutthee of dropjes.
Hoofdpijn
Door alle hormonale veranderingen in je lichaam kun je last krijgen van hoofdpijn. Probeer minstens 2,5 liter water op een dag te drinken. Je kan eventueel paracetamol gebruiken (max 4 keer per dag 2 stuks).
Misselijkheid
Door het HCG hormoon kun je tijdens de eerste maanden van je zwangerschap misselijk zijn. Meestal wordt dit gelukkig minder tussen 12 en 16 weken zwangerschap. Als je meerdere keren per dag overgeeft is het verstandig om ons even te bellen.
Opgeblazen gevoel
Het zwangerschapshormon progesteron is de boosdoener van een opgeblazen gevoel. Je darmen werken langzamer en je houdt meer vocht vast. Eet voldoende vezels en drink minstens 2,5 liter water per dag.
Tweede trimester
Bloedneus
Schrik niet van een bloedneus. Ook bloedend tandvlees bij het poetsen komt vaker voor. In de zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaatjes in de neus en het mondslijmvlies wat dunner en beter doorbloed. Dit zorgt er voor dat ze wat sneller bloeden. Gebruik een zachte tandenborstel en blijf je tandarts en mondhygiënist bezoeken tijdens je zwangerschap
Duizeligheid bij rugligging
Wanneer je een tijdje op je rug ligt, kan het zijn dat je erg duizelig wordt. Vaak gaat dit snel over door op je zij te draaien. We noemen dit het vena cava syndroom. Het wordt veroorzaakt doordat je baarmoeder op je onderste holle ader drukt. Dit is onaangenaam, maar niet gevaarlijk voor je kindje.
Zorg dat je een extra kussen onder je rug hebt liggen of zet bij een elektrisch verstelbaar bed je rugleuning wat omhoog.
Bekkenklachten
Om het bekken klaar te maken voor de bevalling, treedt er verweking op. Helaas is dit een langzaam proces dat al tijdens de zwangerschap begint. Je bekken wordt hierdoor wat beweeglijker. Veel vrouwen merken dit door pijn in de onderrug of een beurs gevoel in het schaambeen of stuitje, meestal na een vermoeiende dag. Wanneer dit je erg beperkt, is het verstandig naar een fysiotherapeut te gaan.
Brandend maagzuur
Het klepje dat je maag afsluit werkt minder goed meer door het hormon progesteron. Ook drukt je groeiende baarmoeder tegen de maag aan. Hierdoor kan er maagzuur in je slokdarm terecht komen. Vermijd erg gekruid en vet eten, zure dranken en koffie. Gebruik in bed een extra kussen, zodat het maagzuur minder snel omhoog komt. Ook kun je bij de drogist veel middeltjes krijgen die helpen (bijvoorbeeld rennies of gaviscon).
Bandenpijn
Door je groeiende baa