Kinderwens

Je hebt besloten dat je graag zwanger wil worden. Jouw gezondheid en die van je partner hebben invloed op het zwanger worden. En als je ontdekt dat je zwanger bent, is de ontwikkeling van je kindje al in volle gang. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Maar hoe ga je gezond en goed voorbereid je zwangerschap in? Wij geven je alvast de belangrijkste informatie.

Vruchtbaarheid

Als je eenmaal hebt besloten dat je graag zwanger wil worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. Eén keer vrijen kan al genoeg zijn, maar vaak is het niet meteen de eerste keer raak. Maak je niet te snel ongerust als je niet direct zwanger bent. Probeer seks leuk en ontspannen te houden.
Veertien dagen voor je verwachte menstruatie vindt je eisprong plaats. Met een regelmatige cyclus van 28 dagen, heb je dus op dag veertien je eisprong. Ben je onregelmatig ongesteld? Dan is het moment van eisprong moeilijker te voorspellen. Je kan dan eventueel ovulatietesten kopen. Na de eisprong blijft de eicel zo’n twaalf uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven een paar dagen leven. Dat maakt dat je in de drie dagen voor je eisprong tot de dag van eisprong het meest vruchtbaar bent.

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is dertig procent binnen drie maanden zwanger en ruim tachtig procent binnen een jaar. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Ben je na een jaar nog niet zwanger? Maak dan een afspraak bij je huisarts voor advies.