Wat moet je regelen?

Nu jullie kindje geboren is, zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden. We hebben een overzicht voor jullie gemaakt.

Aangifte

Binnen drie dagen na de geboorte moet jullie kindje worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Hiervoor kan je een afspraak maken bij het gemeentehuis. Neem legitimatie mee van zowel jezelf als je partner. Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partner? Neem dan het bewijs van erkenning mee.
Je kunt ook online aangifte doen. Binnen drie dagen moet je dan alsnog langs het gemeentehuis om de geboorteakte te ondertekenen.

Meer over aangifte

Afspraak Gemeente Groningen maken

Bijschrijven verzekering

Laat je kindje bijschrijven op de verzekering van jezelf of je partner. Voor kinderen tot en met 18 jaar is het basispakket gratis.

Meer over verzekering van je kind

Vitamine K en D

Geef je borstvoeding? Dan is het advies je kindje vanaf dag acht na de geboorte vitamine K en D te geven. Geadviseerd wordt om 10 microgram vitamine D te geven, tot het vierde jaar. Dit draagt bij aan een goede ontwikkeling van het skelet, het gebit en o.a. de weerstand en spierwerking. Tot en met de leeftijd van drie maanden is 150 microgram vitamine K nodig voor de bloedstolling. Krijgt je kindje kunstvoeding? Dan hoef je alleen de vitamine D bij te geven.  

Anticonceptie

Misschien ben je er zo vlak na de bevalling nog niet mee bezig, maar toch is het goed om vast over anticonceptie na te denken. Voor je eerste menstruatie heb je al een eisprong en kun je weer zwanger worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Belangrijk is dat je een vorm kiest die bij jullie past. Geef je borstvoeding? Let bij je keuze op of het ook in combinatie met borstvoeding gebruikt kan worden.