Een baby… wat nu?

Je bent net bevallen en jullie hebben natuurlijk de mooiste baby van de wereld gekregen! Nu begint de kraamweek. Deze week is bedoeld om te herstellen van de bevalling, je baby te leren kennen en handig te worden in de verzorging van je kindje. De kraamverzorgster is dagelijks bij jullie om jullie hierin te ondersteunen. Wij komen deze week ook een aantal keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat.

Kraamzorg

Wij hebben een nauwe samenwerking met de kraamzorgster. Zij assisteert ons bij je bevalling en begeleid jullie de eerste week bij de verzorging van jullie kindje. Ook voert zij medische controles bij jou en je baby uit, begeleidt ze jou bij de (borst)voeding en ze geeft veel tips en adviezen. Wanneer er vragen of zorgen zijn, zal de kraamverzorgster contact met ons opnemen. In de kraamweek komen wij twee tot vier keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat.

Het is belangrijk om je voor de achttiende week van de zwangerschap aan te melden bij een kraamzorgorganisatie. De kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorg. Wel wordt er standaard een eigen bijdrage gerekend. Neem contact op met je verzekering of dit mogelijk vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.

Hormonen

Het kraambed is een heftige en emotionele periode. Er vinden mooie veranderingen plaats, maar slaaptekort en andere lichamelijke ongemakken kunnen pittig zijn. Logisch dat niet alle vrouwen op een roze wolk zitten! Door alle hormonen en de vermoeidheid kan je je kwetsbaar voelen. Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Meestal heb je op dag 4 of 5 na de bevalling een huildag. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Merk je dat je je erg kwetsbaar, angstig of terneergeslagen blijft voelen? Vraag dan om ondersteuning in je omgeving, bij ons of bij je huisarts.

Hielprik en gehoortest

Ieder kindje krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik en gehoortest. Er komt een screener van het consultatiebureau bij jullie thuis die de hielprik en gehoortest uitvoert. Je hoeft hier niets voor te regelen. Zij worden automatisch ingelicht na de aangifte van je kindje bij de gemeente.
Meer over de hielprik en gehoortest

Consultatiebureau

Na een week neemt de kraamverzorgster afscheid van jullie. Ook wij sluiten dan onze zorg voor jou en de baby af. Het consultatiebureau zal de groei en ontwikkeling van je kindje verder vervolgen. Ook de vaccinaties worden door hen gegeven.

De verpleegkundige van het consultatiebureau komt in de tweede week na de bevalling bij jullie op huisbezoek. Als je kindje ongeveer vier weken oud is, gaan jullie zelf voor het eerst naar het consultatiebureau. Tijdens deze afspraak wordt je kindje gemeten en gewogen, onderzocht door de jeugdarts en kunnen jullie al je vragen stellen.
Meer over het consultatiebureau