Borstvoeding of kunstvoeding?

Borstvoeding is de beste start voor je kindje. Het bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Door de afweerstoffen in moedermelk wordt je kindje beschermd tegen infecties.

Borstvoeding

Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel jouw gezondheid als die van je kindje. De afweerstoffen die de moedermelk bevat, beschermen je kindje voor infecties en verkleinen de kans op allergieën. Mogelijk wordt ook de kans op overgewicht op latere leeftijd verkleind.
Zelf ben je na de bevalling door het geven van borstvoeding sneller op je oude gewicht. Er zijn aanwijzingen dat langere tijd borstvoeding geven, de kans op borstkanker verkleint. Tijdens de borstvoeding worden jij en je kindje rustig en ontspannen, doordat er oxytocine (het gelukshormoon) vrijkomt.

Begeleiding
De eerste week kan borstvoeding geven intensief zijn. De voeding moet op gang komen en je leert hoe je je kindje goed moet aanleggen. De kraamverzorgster zal je hierbij ondersteunen en ook wij zullen je adviseren. Mochten er zich problemen voordoen of wil je meer hulp, dan kan je contact opnemen met een lactatiekundige, bijvoorbeeld met Roxane of Geerte. Zij zijn specialist op gebied van borstvoeding.
Meer over borstvoeding

Voorbereiding
Het is verstandig je in de zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. Bezoek bijvoorbeeld onze gratis voorlichtingsavond over borstvoeding. Liever lezen ter voorbereiding? Aanraders zijn onder andere het boek ‘Borstvoeding, compleet handboek voor ouders’ en het boek ‘Borstvoeding’. Online kan je de cursus van borstvoedingacademie volgen. Zo ben je straks optimaal voorbereid!

Kunstvoeding

Ondanks de voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Er kunnen medische of persoonlijke redenen zijn om niet voor borstvoeding te kiezen. Het belangrijkste is dat je kiest waar je je zelf prettig bij voelt.
Heb je besloten kunstvoeding te gaan geven, zorg dan dat je al voor de bevalling voeding en flesjes in huis hebt. Koop niet teveel flesjes van één merk, soms blijkt je kindje beter te drinken uit een ander flesje. Zorg dat je de kleinste maat speen hebt. Het advies is om te starten met de standaard