Kinderwens

Een spannende tijd breekt aan, als jullie besluiten dat jullie (nog) een kindje zouden willen krijgen.
Het is belangrijk om al vanaf dit moment (dus vóór de zwangerschap) je leefstijl in te gaten te houden, om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen. Een gezonde leefstijl vergroot tevens de vruchtbaarheid (ook bij de man)!

Vruchtbaarheid

Om te weten wanneer je vruchtbaar bent, is het handig je cyclus bij te houden.
In de regel is de ovulatie (eisprong) twee weken voor de eerste dag van de volgende menstruatie. Het meest vruchtbaar ben je twee dagen voor de ovulatie, tot een paar uur erna. Na het stoppen met de pil is de cyclus vaak nog wat onregelmatig, dat is heel normaal. Meestal treedt er na 3 cycli wel enige regelmaat op.

Van alle stellen die proberen zwanger te worden lukt dit bij 60 % binnen drie tot zes maanden. Bij 80-90 % lukt dit binnen een jaar. Als het niet direct lukt, hoeft dit dus niet te betekenen dat er iets mis is. Als je binnen het eerste jaar niet zwanger bent, heb je nog 50 % kans het jaar daarop spontaan zwanger te raken. Wanneer je een hele lange cyclus hebt (zes weken of langer) of een hele korte (drie weken of korter) is het wel verstandig contact op te nemen met je huisarts. Ook wanneer het na een jaar proberen niet is gelukt om zwanger te worden, kan je langs de huisarts gaan. Deze kan een verwijzing geven naar de gynaecoloog, om te kijken of er een oorzaak is dat het zwanger worden wat langer duurt.

Roken, alcohol en drugs

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig om te stoppen met roken. Roken in de zwangerschap vergroot o.a. de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een (te) laag geboortegewicht bij de baby.

Het is onduidelijk vanaf welke hoeveelheid alcohol dit schadelijk is voor de ontwikkeling van de baby, waardoor er geen veilige ondergrens te geven is. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind.
Ook drugsgebruik kan de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren en het advies is daarom hier voor de bevruchting mee te stoppen.

Bovenstaande adviezen gelden ook voor de man, omdat dit de spermakwaliteit vermindert. Spermacellen hebben een cyclus van drie maanden; het advies is daarom tenminste drie maanden voor de bevruchting te stoppen met roken, alcohol en drugs.

Voeding

Het is verstandig om gezond te eten. Aangezien je niet precies weet of je misschien (heel pril) zwanger bent, kun je je het beste houden aan de voedingsadviezen voor zwangere vrouwen (zie ‘Adviezen‘). Begin ook al met foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wil worden.

Wees voorzichtig met medicatie, ook met homeopathische medicatie en medicatie die je zonder recept kan kopen. Neem contact op met je apotheek wanneer je medicatie gebruikt; zij kunnen je adviseren wat wel en niet te gebruiken in deze periode.

Om alles goed op een rijtje te zetten, raden we je aan om de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl in te vullen. Als hier bijzonderheden uitkomen, mag je ons altijd bellen of mailen.

Back to Top