Wanneer bel je ons?

Bellen mag altijd, wij zijn er voor jou! Hoe en wanneer de bevalling begint is nog een verrassing. Het moment dat je ons belt omdat de bevalling begonnen is, kan ook voor iedereen verschillend zijn. Wij zijn 24/7 bereikbaar op de diensttelefoon.

Ongerustheid

Hieronder staan een aantal instructies wanneer je ons in ieder geval moet bellen. Los hiervan mag je ons altijd bellen als je ongerust bent, twijfelt of zorgen hebt.

Bewegingen van de baby

Als je de baby niet, of minder dan normaal voelt bewegen willen we dat graag weten. Tijdens de bevalling kan het dat je het kindje minder voelt doordat je buik hard is, daarom komen we als je weeën hebt regelmatig langs om de conditie van de baby in de gaten te houden.

Weeën

De bevalling start als de weeën beginnen. Je hoeft niet meteen bij de eerste wee te bellen. De richtlijn bij een eerste kindje is om te bellen als de weeën om de 3 tot 4 minuten komen en een minuut aanhouden. Bij een tweede of volgend kindje bel je bij weeën om de 5 minuten die een minuut aanhouden.

Vruchtwater

Als de vliezen ‘s nachts breken, het vruchtwater helder is, het hoofdje ingedaald is en je nog geen weeën hebt, hoef je niet direct te bellen. Bel ons op het moment dat de weeën beginnen en anders de volgende ochtend.
Bel ons direct als je vliezen zijn gebroken en:

  • het vruchtwater groen, bruin of helderrood is;
  • het hoofdje nog niet ingedaald was bij de laatste controle.

Bloedverlies

Wanneer je de slijmprop verliest, zit hier meestal ook een beetje bloed bij. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Het verliezen van de slijmprop zegt nog niets over wanneer de bevalling gaat beginnen.
Veel helderrood bloed verliezen is een reden ons meteen te bellen.

Heb je weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap: bel ons altijd direct!

Bel ons