Waar bevallen?

De meeste kindjes worden een paar dagen na de uitgerekende datum (40 weken) geboren. Maar ongeveer vier procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum! Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze zorg bevallen, zowel thuis als poliklinisch.

Je bepaalt zelf wat voor jou de fijnste plek is om te bevallen. Tijdens de zwangerschap zullen we dit met je bespreken. Als je niet zeker weet waar je wil bevallen, kan je dit ook tijdens de bevalling zelf nog beslissen. We kunnen dan toch thuis blijven of alsnog naar het ziekenhuis gaan.

Thuis

Weeën opvangen in je eigen bed en onder je eigen douche: jullie eigen huis is meestal de plek waar je het best kunt ontspannen. En ontspanning is het sleutelwoord tijdens de bevalling. Als je thuis bevalt, begeleidt één van ons je bevalling. De kraamverzorgster assisteert ons.

Bevallen, en dan?
Na de geboorte van jullie kindje zorgt de kraamverzorgster voor beschuit met muisjes en wat andere versnaperingen om weer op kracht te komen na alle inspanningen. Als jij er klaar voor bent, mag je douchen en zorgen wij dat alle spullen van de bevalling aan kant zijn en je in een fris bedje terecht komt.

Kosten
Er zijn geen extra kosten voor een thuisbevalling.

Ziekenhuis (zonder medische indicatie)

Wil je liever niet thuis bevallen? Dan kun je zonder medische indicatie bevallen in het Martini ziekenhuis of in het UMCG, dit wordt een poliklinische bevalling genoemd. Je bevalt met één van ons en we worden geassisteerd door een kraamverzorgster of een verpleegkundige van het ziekenhuis.

Bevallen, en dan?

Na de geboorte van jullie kindje blijven jullie nog een aantal uren in het ziekenhuis. Wanneer de eerste uren na de bevalling goed verlopen zijn, kunnen jullie met je kindje naar huis. Desgewenst kan er een ‘warme overdracht’ plaats vinden. Dit betekent dat de kraamverzorgster jullie met de kleine komt halen in het ziekenhuis en samen met jullie richting huis gaat. Zo is er een goede overdracht van het verloop van de bevalling en de uren erna. De kraamverzorgster zal jullie thuis helpen bij de verzorging van jullie kindje en uitleg en advies geven.

Kosten
Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een wettelijke eigen bijdrage van ongeveer € 350,-. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze bijdrage. Bekijk de polis van je zorgverzekeraar of deze kosten voor jou volledig vergoed worden.

Ziekenhuis (met medische indicatie)

Soms heb je geen keuze en moet je in het ziekenhuis bevallen. Je hebt dan een medische indicatie. Wanneer je tijdens de zwangerschap door de gynaecoloog begeleid wordt is dat bijvoorbeeld het geval. Maar ook tijdens de bevalling kan er een reden ontstaan om in het ziekenhuis te moeten bevallen. De baby kan in het vruchtwater gepoept hebben, je wilt pijnstilling of de bevalling vordert niet voldoende. In dat geval neemt de arts de begeleiding van de bevalling van ons over.

Bevallen, en dan?
Afhankelijk van het verloop van de bevalling blijven jullie nog een aantal uren ter observatie in het ziekenhuis. Meestal komt de kinderarts ook nog even langs om de baby te controleren. Soms moet je een nachtje blijven. Voor de kersverse papa wordt ook een bedje geregeld!

Kosten
De kosten voor een bevalling met een medische indicatie worden altijd volledig vergoed door je zorgverzekeraar.