Bevalling

De meeste kindjes worden iets na de uitgerekende datum (40 weken) geboren. Maar ongeveer vier procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum!  Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze zorg bevallen, zowel thuis als poliklinisch. Als je eerder of later bevalt, is dat een reden om in het ziekenhuis onder zorg van de gynaecoloog te bevallen.

Je bepaalt zelf wat voor jou de fijnste plek is om te bevallen (mits je geen medische indicatie hebt). Tijdens de zwangerschap zullen we dit met je bespreken. Als je niet zeker weet waar je wil bevallen, kan je dit ook tijdens de bevalling zelf nog beslissen. We kunnen dan toch thuis blijven of alsnog naar het ziekenhuis gaan voor een poliklinische bevalling.
Als je poliklinisch wil bevallen, kan je kiezen voor het Martini Ziekenhuis of het UMCG. Het is verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekering, aangezien sommige verzekeraars een eigen bijdrage rekenen voor een poliklinische bevalling.

Voor de thuisbevalling moet je zorgen voor:

  • een kraampakket (dit wordt door sommige verzekeraars verzorgd)
  • het bed op werkhoogte d.m.v. klossen (te lenen bij een thuiszorg winkel, bijvoorbeeld Vegro)
  • een goed verwarmde kamer
  • twee warme kruiken met kleertjes, mutsje en hydrofiele luiers erom heen
  • twee emmers met vuilniszakken bij het bed
  • een ondersteek (te lenen bij een thuiszorg winkel, bijvoorbeeld Vegro)
  • een duidelijk zichtbaar en verlicht huisnummer

Ook bij een poliklinische bevalling komen we eerst bij je thuis. Een kraampakket, bed op klossen en goed zichtbaar huisnummer zijn ook dan noodzakelijk! Als je poliklinisch bevalt, gaat degene die dienst heeft met je mee naar het ziekenhuis en begeleidt daar je bevalling. Als alles normaal verloopt, mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis. Er komt dan een kraamverzorgster bij je thuis om te helpen met de verzorging en uitleg en advies te geven.

Gerelateerde onderwerpen


Back to Top